Hakkında

Domido Sanat > Hakkında

Hakkında.

Domido Sanat Atölyesi

Hakkında.

Domido Sanat Atölyesi ana konusu Orff Shulwerk yaklaşımlı müzik ile resim ve heykel olan, çocuk ve ailelerin yanısıra farklı gelişenlere katkılar sunan, toplumsal faydayı çok önemseyen bilim ve sanat eksenli 15 yaşında bir kurumdur.

Her şey bir kediyle başladı... Kedinin adı Domido’ydu... Oyunbaz ve özgür ruhluydu. Aynı çocuklar gibi...
Birgün Domido kendine yeni oyun arkadaşları bulmak için yola koyuldu ve gitti.
Adını, oyunculuğunu ve özgürlüğünü bize anı olarak bıraktı.
Günler ayları, aylar yılları kovaladı... Çocuklar bizi kovaladı...Biz çocukları kovaladık...Okulöncesi eğitim kurumlarında çalışmalarımız devam ederken keyifle, bir atölye fikri doğdu.
Ne olmalıydı ismi?....Veeeee evet DOMİDO...Çocuklar gibi özgür, oyuncu ve tabikii notaların isimleri...
Her şey bir kediyle başladı...
2004 yılının Nisan ayında Domido’yu kurduk... Yıl 2018...Domido da çocuklarla beraber oluşumuzun 15. Yılındayız.
İlk başladığımızda sadece Orff-Schulwerk Anlayışı Çerçevesinde Müzik Atölyesi vardı. Bursa ‘ da bir ilktir bu alanda Domido. Hem okulöncesi kurumlarında hem de atölye olarak.
6 güzel çocukla başladık içimizdeki ritmi çıkararak müzik yapmaya...
Günler ilerledikçe, paylaştıkça içimizdeki ritimleri, buluştuk daha fazla çocukla...
Kış dönemi boyunca müzik atölyemiz devam etti. 2005 yazında ilk yaz okulunu yaptık. Çocuklar çoğalırken, Domido’daki atölyeler de çoğaldı böylelikle...Resim ve Heykel Atölyesi, Drama Atölyesi, Tiyatro ve Yoga Atölyeleri...
Sanatın tüm dalları bütündür ve iç içedir. Renklerin ritmi, canlılığı, notaların ritmine, coşkusuna, dilin, doğaçlamaların zenginliği çocukların mutluluğuna dönüştü.
Günler ayları, aylar yılları kovaladı... Çocuklar bizi kovaladı...Biz çocukları kovaladık...
O zaman bizimle olan çocuklar şu anda üniversite öğrencisi...Zaman hızla akıp gidiyor keyifle...Küçücük bedenleriyle müzik yapmaya, minicik elleriyle resim yapmaya çalışırken bir bakmışsın hepsi büyümüş müzisyen ve ressam olmuşlar.
Bu arada Domido ekibi büyüdü....Derin Coşku, Öyküler, Piraye, Ozan, Zeynep, Karen, Dide....Çocuk ekibimizle daha da keyiflendik bizlerde...
Anneler ve çocuklarla buluştuk...İçimizdeki renklere, içimizdeki ritme dokunduk.
Sadece çocuklarla buluştuk kendimize, ritmimize, renklerimize dokunarak ortak enerji oluşturduk.
Yetişkinlerle, öğretmenlerle buluştuk, içlerindeki çocuğu kesfetme sürecini hep beraber keyifle yaşadık.
Kimi zaman okullar geldi Domido’yu ziyarete, kimi zaman biz onları ziyarete gittik. Hep birlikte deneyimlemek ve keyif almak adına.
Domido’da çocuklarla yaptığımız müzik ve resim-seramik çalışmalarını bizi tanımayanlarla paylaşma isteğimiz doğduğunda nerede yapacağımız konusunda kararsızdık başlarda... Neresi kalabalık, nereden daha çok insana ulaşırız? Bu düşünceler doğrultusunda alışveriş merkezleri doğru adresti o yıllar için. Nitekim 3 yıl Korupark AVM de müzik ve resim çalışmalarımızı sergiledik coşkuyla...
Günler ayları, aylar yılları kovaladı... Çocuklar bizi kovaladı...Biz çocukları kovaladık...
Yaptığımız çalışmaları paylaşma yerini değiştirdik. 2011-2012 yıllarında Nilüfer Belediyesi’nin Eski Karaağaç Köyü’nde düzenlemiş olduğu Leylek Şenliği’nde bulduk kendimizi. Leylekler dansını yaparken gökyüzünde, biz müziğimizle, resimlerimizle, dansımızla eşlik ettik onlara yeryüzünde....
Kediyle başladı her şey...Leyleklerle devam etti...
Günler ayları, aylar yılları kovaladı... Çocuklar bizi kovaladı...Biz çocukları kovaladık...
Yıl 2017 yepyeni birliğimiz oldu Domido Proje doğdu. Bir olmanın hazzıyla aile sanat etkinliklerine başladık. Anne baba ve çocukların bir arada olduğu içinde Orff_Schulwerk ile müzik, resim ve tarih olan sanat etkinliklerimiz ortaya çıktı. İlk atölyemiz Van Gogh’tu. Sırada kimler var kimler... Bir ressam bir besteci ile yola devam ediyoruz. Sosyal sorumluluk projelerinde yer almayı her zaman ilke
edindik. Sevgi ve sanatla yoğrulup bir olmayı çoğalmayı hedefledik her zaman. Bu noktadan yola çıkarak Domido Proje olarak biz Domido’da yaptığımız her atölye sonrası gelenlerin katkılarıyla bir köy okulunda yada bir hastanede aynı güzelliği paylaştık. Paylaşmaya da devam ediyoruz. Paylaştıkça çoğalan güzellikler iyilikler için.
Sıradaki ne mi?
Çok güzel deneyimler birbirinden farklı bir sürü paylaşımlar.....
Keşfetmek, deneyimlemek ve keyif almak için....
İçimizdeki ritme ulaşıp, bunu bedenimize aktarıp hep birlikte müzik yapmak için....
Yüreğimizden gelip, elimizden çıkan renklerin, heykellerin sıcaklığını hissetmek için...
Kendimizi ifade edip, dilin zenginliği ve oyunculuğumuzu gösterebilmek için.. Bestecilerin ressamların varoluş yolculuklarına bakmak için....
Floor time nedir duyu bütünleme nedir deyip cevap bulabilmek için..
Uyanık anne uyanık insan olabilmek için...
Farkında olup olmadıklarımızla ilgili içimize bakabilmek için... Birbirimize dokunup sevgiyle varolmak için....
Bir olmanın hazzını yaşayıp gülümseyebilmek için...
Biz buradayız...
Gelin sırada ne var beraber keşfedelim... İçinizdeki ritim hiç susmasın.... Sevgiler....
DOMİDO

Carl Orff Kimdir?

Hakkında

Carl Orff Kimdir?

Alman besteci Carl Orff (1895-1982) Münih'te doğup orada eğitim almıştır. ``Carmina Burana`` adlı eseri ile dünya çapında ün yapmış olan Carl Orff, besteci ve tiyatro adamı olduğu kadar, hümanist ve pedagogdur.
Ortaçağın gizemlilik oyunları, Bavyera bölgesindeki vatanından halk materyalleri, dünya masallarından yunan trajedilerine kadar esinlendiklerini yaratıcı gücüyle sahne eserlerinin çeşitliliğinde ortaya koyarak 20. Yüzyılın en muhteşem sanatçı kişiliklerinden biri olmuştur.
Onun dansçı Gunild Keetman ile birlikte yaratmış olduğu Elementer Müzik ve Hareket Eğitimi Orff-Schulwerk ise elli yıldan fazla bir süredir kırktan fazla ülkede çocuklara yönelik müzik pedagojisi eğitimi üzerinde etkili olmaktadır.
Orff'un pedagojik çalışmaları onun sanatsal besteleri ile doğrudan bağlantılıdır. Melodi ve ritmin keşfi doğrudan şarkı söyleme, ritim enstrümanları çalma, konuşma ve hareketten yola çıkarak oluşur. Çocuklara müziği öğretme yaklaşımı doğaçlama ve çocukların müzik yaratma fikirlerine yönelik hayallerine bağlı açık uçlu bir yaklaşımdır.
Orff-Schulwerk 1920'li yıllarda Münih'te bulunan Günter Schule'de Dorothee Günther ile işbirliği ile şekillenmeye başlamıştır. Bu okulda genç kızlar elementer müzik ve dans eğitimi almaktaydılar. Okulun müzik direktörü olan Carl Orff fikirlerini davullar, marakaslar, akort edilebilen perküsyon enstrümanları ve blok flütlerle gerçekleştirebildi. Günter Schule'nin öne çıkan öğrencilerinden Gunild Keetman de elementer müziğin gelişmesinde Carl Orff'un en büyük desteği oldu. Okul 1944 yılında kapatıldı ve 1945'te de bombalanarak yok oldu.
2. Dünya Savaşı sonrası Schulwerk 1948 yılında Bavyera radyosunda gerçekleşen bir dizi çocuk programı ile yeniden hayata döndü. Bu programlardan seçilen Carl Orff ve Gunild Keetman besteleri Orff-Schulwerk: Musik für Kinder adı altında beş cilt halinde yayınlandı (1950-54).
1949 yılında Salzburg Mozarteum Üniversitesi bünyesinde öğretmen eğitimleri başladı. 1961 yılında Orff Enstitüsü öğretmen eğitimi ve çocuk sınıflarını kapsayacak şekilde kuruldu. 1963 yılında kendi binasına taşındı.
Kaynak: Wikipedia